OGÓRKI KISZONE


Autor: edn | Kategorie: kulinaria 
Tagi: OGÓRKI KWASZONE   ogórki   ogórki kiszone  
08 grudnia 2021, 12:31

OGÓRKI KISZONE:

SKŁADNIKI:

 

2 KG OGÓRKÓW

1 PĘCZEK KOPRU

1 CHRZAN

1 GŁÓWKA CZOSNKU 3 ZAB

3 ŁYŻKI SOLI

1 LITR WODY

KAMIONKA LUB SŁOIK

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

WODĘ Z SOLĄ ZAGOTOWAĆ.

OGÓRKI UMYĆ I NAMOCZYĆ PRZYNAJMNIEJ NA 1 GODZINĘ, KOPER UMYĆ,

CHRZAN I CZOSNEK OBRAĆ I UMYĆ, DO NACZYNIA (JA UŻYWAM KAMIONKI)

WKŁADAMY GARŚĆ KOPRU NA TO WŁOŻYMY PIERWSZĄ WARSTWĘ OGÓRKÓW

I 3 ZĄBKI CZOSNKU ORAZ KAWAŁEK CHRZANU. CZYNNOŚĆ TĄ POWTARZAMY

TAK DŁUGO JAK MAMY PRODUKTY, PO PRZEŁOŻENIU WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW

ZALEWAMY OGÓRKI WODĄ, PROSZĘ SPRÓBOWAĆ WODĘ CZY NIE JEST ZA MAŁO

SŁONA JEŻELI TAK TO SPOKOJNIE MOŻNA JESZCZE DOSOLIĆ.

NA OGÓRKI WKŁADAM TALERZYK Z KAMIENIEM, JEŻELI KTOŚ KISI W SŁOIKU 

PROSZĘ GO ZAKRĘCIĆ.

TAK PRZYGOTOWANE OGÓRKI JAK KTO LUBI MOŻNA JE JEŚĆ NA DRUGI DZIEŃ, 

ALE JAK KTOŚ CHCE, ABY ONE SIĘ UKISIŁY TO MUSI TROSZKĘ POCZEKAĆ

SMACZNEGO!!!

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz