OGÓRKI KISZONE
| Kategorie: kulinaria
Tagi: OGÓRKI KWASZONE ogórki ogórki kiszone
08 grudnia 2021, 12:31
OGÓRKI KISZONE:
SKŁADNIKI:
2 KG OGÓRKÓW
1 PĘCZEK KOPRU
1 CHRZAN
1 GŁÓWKA CZOSNKU 3 ZAB
3 ŁYŻKI SOLI
1 LITR WODY
KAMIONKA LUB SŁOIK
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
WODĘ Z SOLĄ ZAGOTOWAĆ.
OGÓRKI UMYĆ I NAMOCZYĆ PRZYNAJMNIEJ NA 1 GODZINĘ, KOPER UMYĆ,
CHRZAN I CZOSNEK OBRAĆ I UMYĆ, DO NACZYNIA (JA UŻYWAM KAMIONKI)
WKŁADAMY GARŚĆ KOPRU NA TO WŁOŻYMY PIERWSZĄ WARSTWĘ OGÓRKÓW
I 3 ZĄBKI CZOSNKU ORAZ KAWAŁEK CHRZANU. CZYNNOŚĆ TĄ POWTARZAMY
TAK DŁUGO JAK MAMY PRODUKTY, PO PRZEŁOŻENIU WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW
ZALEWAMY OGÓRKI WODĄ, PROSZĘ SPRÓBOWAĆ WODĘ CZY NIE JEST ZA MAŁO
SŁONA JEŻELI TAK TO SPOKOJNIE MOŻNA JESZCZE DOSOLIĆ.
NA OGÓRKI WKŁADAM TALERZYK Z KAMIENIEM, JEŻELI KTOŚ KISI W SŁOIKU
PROSZĘ GO ZAKRĘCIĆ.
TAK PRZYGOTOWANE OGÓRKI JAK KTO LUBI MOŻNA JE JEŚĆ NA DRUGI DZIEŃ,
ALE JAK KTOŚ CHCE, ABY ONE SIĘ UKISIŁY TO MUSI TROSZKĘ POCZEKAĆ
SMACZNEGO!!!
Dodaj komentarz