Kategoria

Kulinaria


OGÓRKI KONSERWOWE
Autor: edn | Kategorie: kulinaria 
Tagi: OGÓRKI KONSERWOWE   ogórki  
08 grudnia 2021, 12:47

OGÓRKI KONSERWOWE

 

SKŁADNIKI:

 

1 SZKL.WODY

1 ŁYŻECZKA SOLI

2 ŁYŻECZKI CUKRU

1 ŁYŻECZKA GORCZYCY

O,5 KG OGÓRKÓW

1 MARCHEWKA

O,5 SZKL. OCTU

2 ZĄBKI CZOSNKU

2 GAŁĄZKI KOPRU

2 LIŚCIE LAUROWE

5 KULEK ZIELA ANGIELSKIEGO

KAWAŁEK CHRZANU

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

WODĘ I OCET WLEWAMY DO GARNKA DODAJEMY SÓL I CUKIER,

WSZYSTKO ZAGOTOWUJEMY, WODĘ NALEŻY SPRÓBOWAĆ CZY NIE JEST ZA KWAŚNA JEŻELI  JEST DOSŁADZAMY JESZCZE JĄ.

OBIERAMY I KROIMY NA PLASTERKI MARCHEWKĘ OGÓRKI MYJEMY I UKŁADAMY  CIASNO W SŁOIKACH, NASTĘPNIE WRZUCAMY DODATKI:

MARCHEWKĘ, ZIELE ANGIELSKIE,CZOSNEK,TROCHĘ GORCZYCY I KAWAŁEK KOPRU. WSZYSTKO ZALEWAMY ZALEWĄ. OGÓRKI ZALEWAMY

GORĄCYM PŁYNEM PORZĄDNIE ZAKRĘCAMY SŁOIKI. GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU DO 7 MINUT. GDY WYJMIEMY JE Z WODYUSTAWIAMY SŁOIKI DO

GÓRY DNEM I POZOSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA.

SMACZNEGO !!!

 

OGÓRKI KISZONE
Autor: edn | Kategorie: kulinaria 
Tagi: OGÓRKI KWASZONE   ogórki   ogórki kiszone  
08 grudnia 2021, 12:31

OGÓRKI KISZONE:

SKŁADNIKI:

 

2 KG OGÓRKÓW

1 PĘCZEK KOPRU

1 CHRZAN

1 GŁÓWKA CZOSNKU 3 ZAB

3 ŁYŻKI SOLI

1 LITR WODY

KAMIONKA LUB SŁOIK

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

WODĘ Z SOLĄ ZAGOTOWAĆ.

OGÓRKI UMYĆ I NAMOCZYĆ PRZYNAJMNIEJ NA 1 GODZINĘ, KOPER UMYĆ,

CHRZAN I CZOSNEK OBRAĆ I UMYĆ, DO NACZYNIA (JA UŻYWAM KAMIONKI)

WKŁADAMY GARŚĆ KOPRU NA TO WŁOŻYMY PIERWSZĄ WARSTWĘ OGÓRKÓW

I 3 ZĄBKI CZOSNKU ORAZ KAWAŁEK CHRZANU. CZYNNOŚĆ TĄ POWTARZAMY

TAK DŁUGO JAK MAMY PRODUKTY, PO PRZEŁOŻENIU WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW

ZALEWAMY OGÓRKI WODĄ, PROSZĘ SPRÓBOWAĆ WODĘ CZY NIE JEST ZA MAŁO

SŁONA JEŻELI TAK TO SPOKOJNIE MOŻNA JESZCZE DOSOLIĆ.

NA OGÓRKI WKŁADAM TALERZYK Z KAMIENIEM, JEŻELI KTOŚ KISI W SŁOIKU 

PROSZĘ GO ZAKRĘCIĆ.

TAK PRZYGOTOWANE OGÓRKI JAK KTO LUBI MOŻNA JE JEŚĆ NA DRUGI DZIEŃ, 

ALE JAK KTOŚ CHCE, ABY ONE SIĘ UKISIŁY TO MUSI TROSZKĘ POCZEKAĆ

SMACZNEGO!!!

OGÓRKI MAŁOSOLNE NA SUCHO
Autor: edn | Kategorie: kulinaria 
Tagi: ogórki małosolne   ogórki na sucho   ogórki   ogórki kiszone  
08 grudnia 2021, 11:04

OGÓRKI MAŁOSOLNE NA SUCHO KISZONE

 

SKŁADNIKI:

 

1 1/2 KG OGÓRKÓW

1 ŁYŻKA SOLI

1 KOPEREK ZIELONY-PĘCZEK

SZCZYPTA CHILLI

3 WORECZKI

1 GŁÓWKA CZOSNKU

6 LIŚCI LAUROWYCH

PARĘ ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO

PIEPRZ ZMIELONY

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

OGÓRKI NAMOCZYĆ I UMYĆ , A NASTĘPNIE JEGO KOŃCÓWKI  ODKROIĆ, POSIEKAĆ KOPEREK,

POTEM CZOSNEK POKROIĆ NA MAŁE KAWAŁECZKI LUB ZDUSIĆ PRASKĄ.

OGÓRKI PODZIELIĆ NA 3 CZĘŚCI I KAŻDĄ WŁOŻYĆ DO WORECZKA NASTĘPNIE POSYPAĆ CHILLI

PO TROCHU DODAJĄC KOPEREK I INNE PRZYPRAWY.

ZAMKNĄĆ WORECZEK CAŁY OBRACAĆ PARĘ RAZY, ABY WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAŁY SIĘ.

WŁOŻYĆ DO LODÓWKI I ZNOWU WYMIESZAĆ. TAK PRZYGOTOWANE OGÓRKI RANO MOŻNA KOSZTOWAĆ

WIECZOREM LUB NA DRUGI DZIEŃ.

SMACZNEGO!!!